Stall Misterhults Ardenner

Håll dig uppdaterad om vad som händer i Misterhult - Gör den här sidan till din startsida

________________________________________________________________________

 

En privatkurs i parkörning

2012-08-27

Igår var vi på en liten privatkurs hemma hos Kenneth och Mia Kullberg. Som ni kanske har läst tidigare så fick ju Jenny testa på att köra par på riksutställningen i Vetlanda för några veckor sedan och sen dess har hon varit helt fixerad vid tanken på att få ihop ett eget körpar hemma i Misterhult. Men eftersom det var länge sedan Husse körde par så frågade vi Kenneth och Mia om vi fick komma på en liten lektion i hur man börjar träna med hästarna innan man sätter ihop dom framför vagnen.

På vägen till Locketorp ösregnade det men så fort vi parkerade bilen på gårdsplanen så avtog regnet och solen tittade fram. Vi började med att kika lite på alla vagnar som Kenneth och Mia har men sen kunde Jenny inte hålla sig längre utan ville träffa sin goa vän Pokal som vi sålde till Locketorp i våras. Pokal kallas numera för Affe :) och han är en helt annan häst nu, han var lugn och snäll som hingst men nu när han är valack så är han ännu lugnare.

Kenneth selade Pokal och ledde ut honom på gårdsplanen och sen lämnade han honom där och gick iväg och Pokal stannade på exakt samma ställe tills Kenneth kom och hämtade honom igen. Väldigt imponerande! Nu har vi en sak till att träna på med våra hästar i Misterhult, det är ju fantastiskt bra att kunna ställa sin häst på gårdsplanen och veta att den står still ifall det är så att man har glömt nått i stallet eller så. Sen satte vi Pokal för vagnen och körde en sväng, det var så härligt att få ut och åka med Pokal igen!

Pokal numera kallad Affe bjöd oss på en härlig tur i solenPokal myser när han blir kliad medans Kenneth och Mia spänner från vagnen

Efter körturen så var det dags att prata parkörning. Om man vill köra par så gäller det att ha två väl körda hästar som gärna får vara rätt så jämnstora och det är en fördel om dom har ungefär samma tempo. Innan man kan sätta ihop hästarn i par framför vagnen måste man tömköra dom i par och se till så att dom vänjer sig vid varandra. Vissa hästar kan behöva tömköras mer än andra och vissa kuskar kan behöva träna mer tömkörning i par än andra :)

Kenneth selade samma par som Jenny fick köra i Veltanda och sen ställde han ut även dessa hästar på gårsdplanen och dom stod lydigt stilla. Sen till det kluriga, det gäller ju att få korstömmarna rätt och att sätta ihop hästarna med t ex ett grimskaft eller en kedja så att dom inte kan dra åt varsitt håll. Jaja, ni som har kört par tycker säkert att det är lekande lätt men som nybörjar kan det verka lite klurigt men vi ska nog få rutin på det med. När hästarna är sammankopplade och tömmarna är rätt så är det faktiskt bara till att köra. Lätt som en plätt med så rutinerade hästar som Kenneth har men eventuellt lite svårare med våra egna hästar då dom aldrig någonsin gått i par. Första gången vi ska tömköra par så kommer vi nog att ha en som går med på varje sida för att hjälpa till vid behov, bara för säkerthets skull.

Kenneth Kullberg förklarar hur en korstöm fungerarVid tömkörning i par måste man sätta ihop hästarna på något sätt som här med en kedja

 

Till och med fru Magnusson testade på att tömköra parAlf tömkör i par

Kenneth Kullbergs parhästar är väldigt rutinerade så då är det lätt att tömköra dom i par

När vi alla hade testat på att tömköra i par (t.o.m AnnHelen testade lite) så öppnades sig himlen igen och regnet började vräka ner. När hästarna hade blivit avselade och ompysslade så gick vi in för att dricka kaffe och blev då bjudna på riktig fest - smörgåstårta! Det blev mycket hästprat och roliga historier innan det var dags att tacka för oss och åka hemåt.

Nu deppar Jenny över att hon har bokat in en resa till Göteborg nästa helg så hon kan inte börja träna par föräns helgen efter!

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)